Een simkaart, waar gebruik je dit voor?
Een simkaart is het hart van je telefoon. Zonder deze kaart kun je niet bellen, gebeld worden of internetten met je mobiel. Een kunststof kaartje met daarop een chip geplakt. De kaart kan in een mobiele telefoon worden geplaatst. Dit is nodig om contact te kunnen maken met het mobile netwerk van je provider. Met dit netwerk kunnen er verbindingen worden gemaakt zowel met data, het internet, en voice, om te kunnen bellen.
Verschillende soorten SIM kaarten
Simkaarten kunnen verschillende afmetingen hebben. In de meest moderne variant heeft de simkaart zelfs helemaal geen afmeting. We hebben het dan over de e-Sim. Hebben we het over de “gewone” simkaarten dan zijn er de mini simkaart, de kleinere micro-sim en de nóg kleinere nano-Sim. De mini-simkaart wordt niet meer gebruikt en zelfs de micro simkaart wordt zeldzaam. Vrijwel alle nieuwere telefoons gebruiken een nano-Simkaart. De nieuwste toestellen hebben soms ook de e-Sim. Deze vervangt de kunststof kaart helemaal door een ingebouwde chip. Deze bevat alle info die het nodig heeft om te kunnen bellen.
Hieronder vind je de precieze afmetingen van de SIM kaarten;
- Mini sim (25 x 15mm)
- Micro sim (15 x 12mm)
- Nano sim (12.3 x 8.8mm)
- E sim (5 x 6mm)
Slimme 3 in 1 kaart
Veel mobiele providers zijn de problemen voor door een zgn. slimme 3 in 1 kaart uit te leveren. Hiermee voorkomt men dat de simkaart niet in de mobiele telefoon past. Deze is even groot als de standaard sim, maar laat je de 2 kleinere soorten uit de kaart drukken. Zo ben je er altijd van verzekert dat je de juiste simkaart hebt. Ook slim omdat de kaartjes in een frame zitten. Heb je een te kleine kaart uitgedrukt, dan plaats je deze eenvoudig weer terug in het frame zodat je weer de juiste formaat hebt.
e-Sim
Wat is eigenlijk een e-Sim, ook wel Embedded Sim genoemd? Vrij vertaald is het een interne sim kaart. Een chip die op de printplaat van de mobiele telefoon zit bevestigd. Deze chip bevat alle informatie die de telefoon nodig heeft om te kunnen functioneren. Zo gaat deze e-Sim op den duur de standaard simkaart vervangen die momenteel nog een wereld standaard is. Momenteel zijn ook nog lang niet alle mobiele telefoons voorbereid of geschikt voor de e-Sim.
Dual sim, waarvoor is dat?
Dual sim heeft eigenlijk niets met de Sim kaart te maken maar eerder met de telefoon. Er zijn mobiele telefoons op de markt die de mogelijkheid hebben tot het plaatsen van 2 sim kaarten. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je twee telefoonnummers tot je beschikking hebt. Denk hierbij aan een zakelijk nummer en een privé nummer. Zo hoef je dan niet met twee telefoons over straat maar heb je alles compact bij je in 1 telefoon. Voor elke simkaart heeft u een eigen abonnement nodig, dit kan dan wel van verschillende providers zijn.
Waar kan ik een simkaart kopen?
Een simkaart bestel je bij een telecom provider of los bij een winkel of supermarkt. De simkaarten zijn verkrijgbaar met en zonder abonnement. De losse simkaart in combinatie met een abonnement noemt met een SIM only. Degene zonder abonnement vorm zijn beter bekend als prepaid simkaart.
Wat is een prepaid simkaart?
Een prepaid kaart is zoals de vertaling doet vermoeden een telefoon simkaart met een bepaald bedrag erop. Je koopt op voorhand data en/of belminuten. Wanneer deze op zijn, kun je de kaart weer opwaarderen. Dit kan op elk moment van de dag gedaan worden omdat er niet naar een winkel hoeft worden gegaan. Omdat er bij een prepaid geen abonnement zit, zijn de prepaid kaarten verkrijgbaar in supermarkten, tabakszaken en tankstations.
Wat is de levensduur van een SIM kaart?
Simkaarten kunnen een lange levensduur hebben. De enige reden waarom deze vervangen word is of je veranderd van provider of er is een defect in de kaart opgetreden. Een kleine aanvulling daarop is nog wel wanneer je van een oud toestel naar een nieuw toestel gaat kan het gebeuren dat de SIM te groot is en zal deze alsnog moeten worden vervangen door de provider.
Bedenk wel er zijn providers die kosten berekenen voor het aanvragen van een nieuwe SIM kaart. Met je oude SIMkaart moet je voorzichtig om gaan. Deze kan namelijk nog privacy gevoelige informatie bevatten. Wees hiervan bewust. Vernietig de oude SIMkaart door hem in stukken te knippen zoals je ook met een creditcard bankpas doet wanneer deze is verlopen.